I Danmark varierer lønningerne betydeligt mellem forskellige erhverv og brancher. F.eks. er der en tendens til, at arbejdstagere i den finansielle sektor tjener meget højere lønninger end arbejdstagere i bygge- og anlægsbranchen.
Gennemsnitslønnen i Danmark er ca. 33.000 kroner (4.500 USD) om måneden. Der er dog en betydelig forskel mellem lønningerne for dem i toppen og dem i bunden af indkomstskalaen.
Blandt de højest betalte arbejdstagere i Danmark er administrerende direktører, investeringsbankfolk og andre ledende medarbejdere. De kan tjene flere millioner kroner om året. På den anden side tjener de lavest betalte arbejdstagere, f.eks. ufaglærte arbejdere og personer, der arbejder i detailsektoren, følgende meget mindre.
Der er også en betydelig lønforskel mellem kønnene i Danmark. Kvinder tjener i gennemsnit ca. 15 % mindre end mænd. Det er en af de største lønforskelle mellem kønnene i Europa.
Den danske regering arbejder på at mindske lønforskellene i landet. I de seneste år har den indført en række foranstaltninger for at at gøre det lettere for kvinder at komme ind på arbejdsmarkedet og blive på arbejdsmarkedet. Den har også indført lovgivning for at sikre, at mænd og kvinder får samme løn for at udføre det samme arbejde.
Trods denne indsats er lønforskellen i Danmark fortsat stor. Det skyldes til dels, at kvinder i højere grad arbejder på deltid og i lavere betalte sektorer end mænd. Det skyldes også, at kvinder har en tendens til at tage mere tid ud af arbejdsmarkedet for at få børn og tage sig af familiemedlemmer. Læs mere her.